Ostatnio szalenie modne stały się tzw. superfoods, czyli produkty żywnościowe, które mają w sobie niezwykłe bogactwo witamin i substancji odżywczych. Nawet mała dawka super jedzenia ma wywierać dodatki wpływ na nasze zdrowie. Przyjrzyjmy się kilku produktom z super-półki. Warto włączyć je do swojej diety, ponieważ spożywanie ich sprawia, że nie musimy już łykać suplementów diety w tabletkach.
Zestawienie powstało przy konsultacji z dietetykami krakowskiej poradni Dieta-Med.
Jagody Goji
Te egzotyczne, azjatyckie jagody są bardzo dobrym źródłem białka – zawierają aż 18 aminokwasów. Zawierają także węglowodany i tłuszcze, w tym 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6, odpowiedzialnych za wytwarzanie hormonów, właściwą pracę mózgu i układu nerwowego. Są źródłem wielu witamin (m.in. C, B1, B2, B6 oraz E) i składników mineralnych (m.in. fosfor, wapń, żelazo, miedź, cynk, selen), a także karotenoidów, związków polifenolowych, głownie flawnoidów.
Jagody goji od tysięcy lat są używane do leczenia reumatyzmu, chorób serca oraz obniżają poziom cukru we krwi. Możemy je w Polsce kupić suszone lub mrożone i jeść jako dodatek do owsianek, płatków czy jogurtu. Mają charakterystyczny cierpki smak.
Młody jęczmień
I kolor i niezwykłe właściwości młody jęczmień zawiera wysokiej zawartości chlorofilu. Chlorofil zbawiennie wpływa na poziom żelaza i czerwonych krwinek we krwi, pomaga przy chorobach serca i przyspiesza gojenie ran. Oprócz dobroczynnego chlorofilu młody jęczmień zawiera witaminę C, witaminę E, witaminę K , beta-karoten i kwas foliowy oraz magnez, potas i żelazo.
Roślina dostarcza organizmowi dwa razy więcej wapnia niż mleko! Młody jęczmień jest także bogaty w błonnik pokarmowy, dzięki czemu jest polecany osobom chcących stracić na wadze.
Nasiona chia
Nasiona szałwii hiszpańskiej szturmem zdobyły polskie salony. Dzięki swoim unikalnym właściwościom żelującym są idealnym dodatkiem do dietetycznych koktajli i deserów. Mimo, że ich właściwości odżywcze niewiele się różnią od swojskiego siemienia lnianego, dzięki dekoracyjnemu wyglądowi neutralności smaku nasiona chia zdobywają coraz większą popularność.
Zawierają dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie cennych omega-3. Małe nasionka zawierają także dużą ilość mikroelementów i przeciwutleniaczy.
Spirulina
Spirulina to morski glon, czyli roślina. Możemy ją kupić w postaci wysuszonej i sproszkowanej. Roślina ta zawiera niemal kompletny zestaw niezbędnych do życia aminokwasów, wzmacnia układ odpornościowy oraz ma działanie antyalergiczne.
Pomaga utrzymać dobry skład flory bakteryjnej jelit, dzięki czemu wspomaga cały układ trawienny i zapobiega zakażeniom grzybiczym. Spirulina obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz ogólny poziom cholesterolu. Tą drogocenną algę możemy połykać w formie tabletek lub dodawać do jedzenia w formie zielonego proszku.
Kasza jaglana
Kasza jaglana czyli pospolite proso, to roślina znana od wieków. Od niedawna na nowo zyskała popularność na naszych talerzach. Jest naturalnie bezglutenowa, dzięki czemu mogą ją jeść osoby chore na celiakię. Ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu jest polecana dla osób odchudzających się oraz kontrolujących poziom cukru. Jaglanka ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka.
Kasza z prosa ma unikalne właściwości osuszające, dzięki czemu pomaga przy takich chorobach jak katar czy zapalenie oskrzeli, gdzie zmniejsza ilości chorobowych wydzielin. Dodatkowo, jako jedyny produkt zbożowy ma właściwości zasadotwórcze. Nie tylko zapobiega zakwaszeniu organizmu, ale także może stanowić naturalne lekarstwo na zgagę i nadkwasotę.
Sprawdź też: Dr Winczakiewicz